Sådan beskytter du din bolig i tordenvejr.

Tordenvejr og elektriske installationer kan være en farlig kombination og man kan aldrig beskytte sin bolig 100 %, men man kan forebygge virkningerne og dermed mindske risikoen for de mest almindelige følgeskader.

Lynnedslag indeholder enorme mængder energi og kan groft sagt forårsage alle tænkelige og utænkelige skader på bolig og indbo, herunder brand.

Der er endda beretninger om trykbølger, der får huse til at sætte sig, eller – i den mildere ende af skalaen – om el tavler, der flyver adskillige meter ud i rummet som følge af massiv overspænding i el nettet efter direkte eller nærliggende lynnedslag.

De mest almindelige skader er dog skader på elektronik, husholdningsmaskiner og el tavler.

Så hvad gør du så, når uvejret rammer?

Den bedste måde at beskytte din bolig og beboere er ved at få foretaget et el tjek af din lokale el-installatør. Her gennemgår installatøren boligens elinstallationer og konstaterer om de er lovlige og velfungerende – herunder om el tavlens HFI/HPFI-afbryder fungere korrekt. Det kan med fordel betale sig at skifte de gammeldags HFI-afbrydere til HPFI-afbrydere, da disse er mindre tilbøjelige til at koble fra i tordenvejr.

Specielt i ældre huse er det vigtigt, at få foretaget et el tjek. Bl.a. om rør- og kanalinstallationer (vand, varme, gas, ventilation) er koblet sammen elektrisk med en ledning. Denne ledning skal også være forbundet med el-installationens jordledere – dette kaldes en udligningfase.

I nyere boliger er en udligningfase et lovkrav og hindrer at der kan opstå farlige spændings-forskelle mellem de forskellige installationer, fx i forbindelse med lynnedslag og ved fejl på el-installationen.

Sådan forholder du dig under et tordenvejr.

Har du ikke fået foretaget el tjek i din bolig, når uvejret rammer, så frygt ej. Der er nemlig andre forholdsregler du kan tage, mens uvejret står på.

Tag stikket ud på alle elektriske enheder såsom computer, tv, harddiskoptager, stereoanlæg osv. Husk også dit netværks stik ud af din computer, da en voldsom overspænding også kan gå gennem telefonnettet (Undtaget hvis du har fibernet – Lysledere er ikke strømførende).

Derudover bør du undgå at tale i fastnettelefon. Derimod kan du trygt tale i mobiltelefon eller trådløs telefon samt bruge din bærbare pc med trådløs netværksforbindelse (Så længe du ikke har forbundet det med el nettet).

Undgå også at berøre radiatorer, vand- og varmerør eller hårde hvidevarer, mens uvejret står på. I værste tilfælde kan en overspænding – ved et nærliggende lynnedslag – forplante sig gennem el-nettet og skade dig.